Bergvärme i Stockholm

Bergvärme är en hållbar och effektiv metod för att värma upp ditt hem genom att använda den naturliga värmen som finns lagrad i berggrunden. Vi installerar bergvärme i och runt Stockholm så att du kan nyttja jordens resurser på ett smart sätt, och på så sätt sänka dina energikostnader med upp till 80%.

Vi borrar bergvärme i Stockholm – Så går det till

Bergvärme är en effektiv och miljövänlig metod för att värma upp ditt hem genom att utnyttja den naturliga värmen som finns lagrad i berggrunden. Processen börjar med att man borrar ett djupt hål i marken, vanligtvis mellan 100 och 200 meter, för att nå den stabila temperaturen som finns djupt nere i jorden. En kollektorslang fylls med en vätska som cirkulerar genom hålet och absorberar värmen från berggrunden. Denna uppvärmda vätska transporteras sedan till en värmepump som finns installerad i ditt hem.

Värmepumpen fungerar genom att överföra värmen från vätskan till ditt hem, vilket värmer upp både vatten för ditt uppvärmningssystem och ditt tappvatten. Den energi som finns i berggrunden är tillräckligt stabil och konstant året runt, vilket innebär att bergvärmesystemet kan leverera en jämn och pålitlig värmekälla, oberoende av utomhustemperaturen. På så sätt kan du njuta av en bekväm inomhustemperatur och samtidigt sänka dina energikostnader och minska ditt klimatavtryck. 

Är din tomt gjord för att installera bergvärme i Stockholm?

Bergvärme är särskilt fördelaktigt för hus- och villaägare, eftersom det kräver tillgång till en trädgård för att borra. I Stockholmsområdet kan du som bor i hus därför dra nytta av att borra bergvärme. Tänk dock på att det krävs tillstånd för bergvärme. Har du redan haft bergvärmepump så kommer installationen inte bli lika omfattande. 

Många års kunskap av bergvärmeinstallationer

Med över 70 års erfarenhet inom VVS-branschen har vi på Tullinge Rör byggt upp en gedigen expertis och ett starkt förtroende hos våra kunder. Våra rörmokare och installatörer har genomfört ett stort antal installationer av både bergvärme och andra typer av värmepumpar, vilket ger oss den kunskap och kompetens som krävs för att leverera högkvalitativa lösningar. Samtliga av oss är certifierade och säkerställer att varje installation utförs med största noggrannhet och professionalitet. Oavsett om du behöver en bergvärmeinstallation för ditt hem eller en annan typ av värmepump, kan du lita på att vi har den erfarenhet som behövs för att göra jobbet rätt.

När du vill veta kostnad på bergvärme i Stockholm

Inga dolda kostnader på bergvärme

Hela installationen av bergvärme i Stockholm kommer med ett fast pris. Vi har inga dolda kostnader i samband med bergvärmen utan vi kommunicerar alla siffror på ett transparent sätt. Det är värt att poängtera att själva installationskostnaden för bergvärme i Stockholm är rätt hög, men med tanke på alla pengar du faktiskt sparar i slutändan, så lönar sig investeringen rejält.

Bra kvalité på värmepumpen

Lägre installationskostnader kan bli mer kostsamma över tid om värmepumpen inte är av bra kvalitet. Det bästa är att begära en energikalkyl för att få en bild av vad värmepumpen kommer att prestera över tid. Värmepumpsmodeller finns i olika priser med prestanda och effektstorlek som kan variera. Därför är det bra att välja en värmepump som passar dig och dina krav i Stockholm. Hör gärna med oss gällande val av rätt modell.

Priset sätts utifrån dina förutsättningar

Att lägga ett fast pris över telefon är inte en bra idé för då krävs det en rätt hög marginal för att ta hänsyn till alla oförutsedda händelser i Stockholm. Därför rekommenderar vi på Tullinge Rör att istället boka in ett hembesök där ett mer exakt pris kan presenteras efter att vi har besökt och analyserat dina behov och krav i Stockholm.

Installation av bergvärme med ROT-avdrag

Du kanske har hört talas om ROT-avdraget. När du låter installera bergvärme i Stockholm eller någon annanstans får du dra av 35% av den totala arbetskostnaden. Det gäller både vid en nyinstallation och ett utbyte. Vi drar av summan direkt på din faktura.

Tillstånd på bergvärme – detta gäller

Du behöver inte alltid ansöka om tillstånd för att installera en värmepump, men för bergvärme är det ett krav. Din ansökan måste vara godkänd innan någon borrning påbörjas. Det är avgörande att både installation och drift av värmepumpsanläggningen sker korrekt för att undvika miljöskador.

Tänk på att handläggningstiden för ansökan kan vara lång. I storstäder som Stockholm kan ansökningstiden ta upp till två månader. Ansöker gör du på kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd.

Lång livslängd och lönsam investering

En av de stora fördelarna med bergvärme är dess långa livslängd. Själva bergvärmepumpen har vanligtvis en livslängd på cirka 15-20 år, medan borrhålet kan hålla i ungefär 50 år eller till och med längre. Att investera i bergvärme är en lönsam affär. För de flesta husägare betalar sig investeringen tillbaka redan efter några år, särskilt om energiförbrukningen är hög. Ju större energiförbrukning ditt hem har, desto mer ekonomiskt fördelaktigt blir det med bergvärme. Med andra ord är kostnaden för bergvärme något hög vid installationen, men sedan så behöver du bara glädjas åt att energikostnaderna går stadigt nedåt varje månad.

Behovet av typ av värmepump vid bergvärme i Stockholm varierar

Anledningen till varför det inte finns ett enkelt svar är för att du som kund inte enbart köper en värmepump när du installerar bergvärme i Stockholm. Du köper en installation som kan variera i pris beroende på omständigheterna.

Be om din offert för bergvärme

Om bergvärme har fångat din uppmärksamhet gör du helt rätt i att be om en gratis offert från oss. Vi ger dig en prisuppgift på hela arbetet och tar givetvis i beaktning att du kan dra nytta av ROT-avdraget.

Ge mig en offert

bergvärme kostnad

Kontakta oss

Vanliga frågor och svar

När lönar det sig med bergvärme?

Bergvärme lönar sig när du har ett hus med medelhögt till stort uppvärmningsbehov. Det är särskilt fördelaktigt för husägare som vill minska sina uppvärmningskostnader och bidra till en mer hållbar miljö. Investeringen i en bergvärmepump betalar sig oftast tillbaka inom 3-7 år, beroende på hur mycket energi ditt hem förbrukar. Ju högre energiförbrukning du har, desto snabbare blir återbetalningstiden. Dessutom kan installationen av bergvärme höja värdet på din fastighet, vilket också bidrar till investeringens lönsamhet.

Hur mycket kostar det att sätta in bergvärme?

Kostnaden för att installera bergvärme varierar beroende på flera faktorer. För en genomsnittlig villa i Stockholm kan installationskostnaden ligga mellan 100 000 kr och 200 000 kr. Några av de faktorer som påverkar priset är:

 

  • Djupet på borrhålet. Ju djupare borrning som krävs, desto högre blir kostnaden.
  • Typ av värmepump. Värmepumpens kvalitet och prestanda kan påverka priset betydligt.
  • Installationsförhållanden. Tillgång till platsen och markförhållanden kan också påverka kostnaderna.
  • Tillstånd och avgifter. Kostnader för att ansöka om och få de nödvändiga tillstånden kan variera beroende på kommun.

Vad finns det för nackdelar med bergvärme?

Trots vissa utmaningar är bergvärme fortfarande ett mycket fördelaktigt val. Installationskostnaderna kan verka höga initialt, men det är en långsiktig investering som betalar sig tillbaka genom betydande besparingar på dina uppvärmningskostnader. Även om det krävs tillstånd från kommunen för att installera bergvärme, hjälper vi dig genom hela ansökningsprocessen för att göra den så smidig som möjligt. Markförhållanden kan påverka installationen, men vår expertis säkerställer att vi hittar den bästa lösningen för ditt specifika läge. Bergvärmesystem kräver visserligen periodiskt underhåll, men de är generellt sett mycket pålitliga och kräver mindre underhåll jämfört med många andra uppvärmningssystem.